Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
Grått flerfamiljshus i stadsmiljö
Brandskydd i hemmet

Brandsäkra lägenheten

Brandvarnare är ett måste för alla som bor i lägenhet. Ha helst en i varje sovrum, liksom en i hallen, så att grannarna hör om du inte är hemma. Läs vår guide om hur du kan förebygga brand i ditt hem. Och vad du gör om olyckan ändå är framme.

Tid är den viktigaste faktorn vid en brand. En brand har ett väldigt snabbt förlopp och det är viktigt att agera tidigt. Det finns mycket du kan förbereda hemma för att kunna agera snabbt vid en eventuell brand. Kom ihåg att det är lättare att förebygga än att släcka en brand.

Vad kan jag göra för att förebygga en brand?

 • Försök hitta de risker som just du har hemma. En laptop ska inte ligga i sängen och alstra värme och en sladd som börjar gå sönder ska inte tillfälligt lagas med tejp utan omgående kasseras. Se till så att dina elektriska apparater är hela och inte är placerade nära brännbart material.
 • Platsen där flest bränder startar är i köket. Den vanligaste brandorsaken är spisen, exempelvis att någon har somnat ifrån en kastrull på plattan. Om du ska renovera, installera en spisvakt eller se till att satsa på en nyare spis som i regel är mindre farlig än äldre modeller. Placera inget brännbart i närheten av spisen och lämna den inte obevakad. Timer är ett bra verktyg att installera till elektriska apparater i köket såsom kaffekokare och brödrost. Om du lagar mat med olja, se till att ha ett lock i beredskap. Och glöm inte att rengöra din köksfläkt med jämna mellanrum.
 • Stearinljus/värmeljus i sig är inte farliga så länge de släcks när du lämnar rummet. Och tänk på att inte placera dem för tätt. Flera ljus som står nära varandra bildar tillsammans en stor mängd värme och vid för dålig cirkulation kan dessa innebära en risk. Ställ aldrig stearinljus nära material som kan brinna och undvik brännbara ljusdekorationer och ljusstakar.
 • Rök inte i sängen eller där du kan somna. Rökning i sängen är den vanligaste orsaken till dödsbränder i Sverige.
 • Förvara tändstickor och tändare där barn inte kommer åt dem och se till att ha brandvarnare i alla sovrum. Ett barn som kommit över tändstickor och råkat tända eld i sitt rum försöker i regel släcka den själv innan barnet vågar säga till någon vuxen.
 • Dra ur el- och antennsladd till TV:n vid åskväder.
 • Trapphuset är en utrymningsväg. Parkera därför inte barnvagnar och cyklar i trapphuset. Det ska heller inte finnas brännbart material i trapphuset såsom tidningar, skräp och julgranar.
 • Gasolflaskan till grillen ska förvaras på balkongen, inte inne i lägenheten. Den får heller inte förvaras i vinds- eller källarförråd på grund av brandrisken.

Förbered en utrymningsplan

Gå inte ut i ett rökfyllt trapphus. Röken är väldigt giftig och redan efter ett par andetag kan du få svårt att andas och bli så omtöcknad att det kan vara svårt att hitta ut. Stanna istället kvar i din lägenhet. Varje lägenhet är en egen brandcell, vilket betyder att om det brinner hos din granne ska branden normalt inte kunna sprida sig till din lägenhet inom 60 minuter. Det ger räddningstjänsten tid att göra en insats. Om dörren inte håller tätt kan du täta den med våta handdukar. Vänta på den plats i lägenheten där räddningstjänsten lättast kan rädda dig, till exempel vid balkongdörren eller fönstret.

Bestäm en återsamlingsplats om ni bor flera tillsammans. På så sätt vet ni var ni ska ses om en olycka skulle inträffa.

Om det börjar brinna 

 • Rädda dem som är i livsfara, men utsätt dig inte för onödigt stora risker. 

 • Varna alla som hotas av branden. 

 • Larma räddningstjänsten genom att ringa 112, tveka inte! Även om du lyckats släcka branden själv kan en kontroll av brandplatsen vara nödvändig. Det är bättre med en utryckning för mycket än en för lite. 

 • Släck branden om det är i ett tidigt skede, branden är liten och du bedömer att du klarar att släcka den själv. Använd en pulversläckare och rikta längst ner mot lågorna eller kväv elden med till exempel en matta eller en brandfilt. Möt räddningstjänsten när vi kommer och förklara var det brinner.

 Stäng dörren

När röken blir tillräckligt varm börjar den brinna och överallt dit röken sprids kan också elden ta sig. Stäng därför dörrar för att förhindra att elden sprider sig till andra rum. Då försvinner syret och röken stannar kvar i rummet.

Gå inte ut i ett rökfyllt trapphus. Stäng dörren och stanna i din lägenhet tills räddningstjänsten kommer.
Robert Petersen
Robert Petersen
Brandinspektör

Utrustning att ha hemma

 • Vi rekommenderar brandvarnare i varje rum där någon sover, i köket och i hallen, så att det hörs ut i trapphuset om man inte själv är hemma. Brandvarnare ska sitta i taket, inte på väggen eller ligga på en hylla. Kontrollera dina brandvarnare en gång om året och varje gång du varit bortrest på semester längre än ett par veckor.
 • Vi rekommenderar att ha 6 kg pulversläckare hemma, men det går även bra med två stycken 3 kg-släckare. Eftersom tiden är en så viktig faktor när det börjar brinna, se till att ha brandsläckaren placerad så att du snabbt kommer åt den. Beroende på planlösning rekommenderas en pulversläckare i anslutning till sovrum och en i anslutning till kök.
 • En brandfilt kan vara bra om det brinner på spisen eller för att släcka en brand i en soffa eller fåtölj. Den kan även användas för att skydda sig själv eller ett barn vid en utrymning.

Du kanske också vill läsa:

Brandskydd i hemmet

Brandskyddsutrustning att ha hemma

Ett brandförlopp sker ofta snabbt. Investera i en brandvarnare, brandsläckare och brandfilt och du har goda möjligheter att agera direkt. Vi hjälper dig att hitta rätt bland olika modeller och ger dig tips på hur du sköter om ditt brandskydd på bästa sätt.

Brandskydd i hemmet

Brandsäkerhet för hemmafixare

Starka bygglampor, otäta gasoltuber och gnistor från svetsen. För hemmafixaren finns en rad brandrisker att ta hänsyn till. Läs vår guide om hur du kan förebygga en brand.

Brandskydd i hemmet

När du drabbats av brand

Att drabbas av en brand kan vara ett stort trauma. Att sedan ta tag i efterarbetet, veta vad du bör göra och i vilken ordning kan kännas svårt. Det finns några saker som är bra att tänka på. Här får du några råd på vägen.