Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Julklapparna som kan rädda liv

Aktuellt
Publicerad 2022-12-16

Är du ute i sista minuten med julklapparna i år igen? Lugn, Storstockholms brandförsvar tipsar här om tre livsnödvändiga julklappar som kan rädda liv. Som en extra bonus har vi även förberett julklappsrimmen åt dig. God jul!

Det är när branden fortfarande är liten som du har störst chans att själv släcka den. Ge bort en julklapp som kan rädda liv.

Brandvarnare

Brandvarnare ska finnas i alla hem, på alla våningsplan och helst i alla rum där någon sover. En brandvarnare varnar för rök och eftersom varm rök stiger ska brandvarnaren sitta i taket. Vid en brand är tiden en avgörande faktor, varje sekund räknas. Brandvarnaren reagerar snabbt på den livsfarliga röken och varnar dig. 

På denna manick blir det fullt ös,
om elden i ditt hus blir lös.
Kontrollera att funktionen består,
för en stilla julefrid år efter år.

Priset för en brandvarnare kan variera beroende på märke och teknik (optisk, joniserande eller sammankopplad)  men de enklaste varianterna brukar börja från cirka 100 kronor.

"Serviceavtal" på brandvarnare

Om du är ute i absolut sista sekunden med dina julklappar har vi ett julklappstips som inte ens kräver att butikerna håller öppet och som dessutom är gratis. Ge bort ett "serviceavtal" till en person i din närhet. I serviceavtalet ingår det att du lovar att komma hem till personen med jämna mellanrum och kontrollera så att brandvarnaren fungerar och att byta batteri vid behov. 

Brandsläckare

Med en brandsläckare kan du snabbt göra en första släckinsats om det börjar brinna. Storstockholms brandförsvar rekommenderar en sexkilos pulversläckare i hemmet. Om du tycker att den är för stor och tung kan du istället ha två mindre pulversläckare. Pulver är ett effektivt släckmedel som fungerar på alla typer av bränder som kan ske i våra bostäder.

Placera denna i hemmets vrå,
så slipper du kanske ringa 112.
Det är ingen leksak,
för den kan rädda ditt hem från golv till tak.

Priset på en brandsläckare varierar beroende på brandsläckarens storlek. En sexkilos pulversläckare kostar från cirka 400 kronor medan en tvåkilos kostar från 200 kronor.

Brandfilt

Som en extra säkerhet i hemmet är det bra att ha en brandfilt. Med brandfilten kan du kväva en brand till exempel på spisen. Se till att du hänger upp din brandfilt så att du lätt kan greppa tag om den när du behöver använda den. Brandfiltar finns i många olika designade utföranden och storlekar. Den rekommenderade storleken är 120x180 centimeter, för att den ska vara tillräckligt stor för att täcka en person vid en eventuell brand i kläder.

Denna filt passar inte i din säng,
istället den i köket häng.
Om grytan blir för het,
släcker du snabbt med detta paket.

En brandfilt i den rekommenderade storleken kostar från 200 kronor. Till vissa brandfiltar finns det designade påsar eller fodral om du inte vill ha den traditonellt röda förpackningen på väggen.

Alla produkter finns att köpa i de flesta större butiker som säljer produkter till hemmet, stormarknader och byggvaruhus. Även vissa försäkringsbolag säljer brandskyddsutrustning till hemmet.

 

 

Du kanske också vill läsa:

Brandskyddsinformation

Allt om brandvarnare

Eftersom en brand ofta växer fort är det av yttersta vikt att du snabbt varnas om branden och snabbt kan agera. Brandvarnaren ger dig avgörande tid och minskar risken för att branden utvecklar sig till en katastrof.

Brandskyddsinformation

Allt om brandsläckare

Med en handbrandsläckare kan du snabbt ingripa när du upptäcker en brand. Det kan innebära skillnaden mellan en liten eld och en fullskalig brand. Med andra ord skillnaden mellan en mindre olycka och en katastrof.

Brandskydd i hemmet

Brandskyddsutrustning att ha hemma

Ett brandförlopp sker ofta snabbt. Investera i en brandvarnare, brandsläckare och brandfilt och du har goda möjligheter att agera direkt. Vi hjälper dig att hitta rätt bland olika modeller och ger dig tips på hur du sköter om ditt brandskydd på bästa sätt.