Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Med en handbrandsläckare kan du göra skillnad

Aktuellt
Publicerad 2022-12-09

Med en handbrandsläckare kan du snabbt ingripa när du upptäcker en brand. Det är när branden fortfarande är liten som du har störst möjlighet att släcka den själv. Handbrandsläckaren är effektiv och tålig samt finns i olika storlekar så att den ska vara lätt att hantera för alla.

Handbrandsläckare är avsedda för snabba insatser mot bränder som ännu inte växt sig alltför stora. Handbrandsläckaren kan innebära skillnaden mellan en liten eld och en fullskalig brand, med andra ord skillnaden mellan en incident och en katastrof.

Pulversläckare är en handbrandsläckare där släckmedlet består av ett fint pulver. Det är den bästa släckaren för privatpersoner att ha i bostaden. Den är lätt att använda och klarar alla olika typer av bränder som sker i våra hem. Storstockholms brandförsvar rekommenderar att du har minst en pulversläckare på sex kilo. Om du tycker att den är för stor och tung kan du istället ha två mindre pulversläckare. Det är viktigt att handbrandsläckaren är anpassad efter dina möjligheter att hantera den. Placera brandsläckaren så att den är synlig och lätt att komma åt. Bor du i flervåningshus rekommenderar vi att du har minst en släckare per våningsplan. Om du har fritidshus, båt eller husvagn, se till att ha en pulversläckare där också.

I videon visar vi hur du göra för att använda en pulversläckare och du får också se hur effektiv den är vid en brand.​

Jämfört med andra handbrandsläckare har pulversläckare bäst släckeffekt per kilo släckmedel och den har en bra räckvidd, omkring 5-7 meter. Den är inte frostkänslig och passar därför att förvaras både utomhus, fritidshus och i fordon. Släckmedlet leder inte ström och är därför lämpligt för släckning av bränder i elektrisk utrustning. 

Tänk på att en brandsläckare bara går att använda en gång. Det gäller oavsett om du sprutat lite eller mycket. Uttjänta släckare kan du lämna på kommunens återvinningsanläggningar. 

En godkänd sexkilos pulversläckare kostar från cirka femhundra kronor. Ibland kan försäkringsbolagen ha bra erbjudanden. En pulversläckare kan fungera i upp till 15 år om den placeras torrt och kontrolleras regelbundet. 

Så kontrollerar du en pulversläckare

Se till att:

 • Tryckmätaren står på grönt. Knacka försiktigt på mätarglaset för att se att visarna inte har fastnat.
 • Slangen är hel och inte har några sprickor.
 • Plomberingen sitter kvar.
 • Om släckaren är några år kan det vara bra att vända på den några gånger och slå lite lätt på sidan och “lyssna” så att pulvret glider fritt i släckaren. Det finns annars en risk att det packas för hårt i botten på släckaren så att funktionen nlir sämre.

Checklista: Så använder du en pulversläckare

 1. Dra först ut säkringen.
 2. Lossa slangen.
 3. Huka dig ner, gå inte för nära branden, utnyttja kastlängden.
 4. Ha alltid vinden i ryggen vid brand utomhus.
 5. Om branden är inomhus se till att hålla dig så lågt ner som möjligt för att undvika rök och strålningsvärme. Ha i åtanke att sikten kommer att försämras avsevärt och att det bildas mer rök så fort släckningen har påbörjats. Ta inga onödiga risker är det mycket rök stäng dörren och utrym.
 6. En brandsläckare ska alltid stå upp då den används, det går bra att släpa den i slangen då du tar dig in till branden men res den upprätt när den ska användas.
 7. Rikta munstycket mot det som brinner och sikta lågt. Sikta på lågornas bas.
 8. Tryck in avtryckaren helt.

 

Du kanske också vill läsa:

Brandskyddsinformation

Allt om brandsläckare

Med en handbrandsläckare kan du snabbt ingripa när du upptäcker en brand. Det kan innebära skillnaden mellan en liten eld och en fullskalig brand. Med andra ord skillnaden mellan en mindre olycka och en katastrof.

Brandskyddsinformation

Allt om brandvarnare

Eftersom en brand ofta växer fort är det av yttersta vikt att du snabbt varnas om branden och snabbt kan agera. Brandvarnaren ger dig avgörande tid och minskar risken för att branden utvecklar sig till en katastrof.

Brandskydd i hemmet

Brandskyddsutrustning att ha hemma

Ett brandförlopp sker ofta snabbt. Investera i en brandvarnare, brandsläckare och brandfilt och du har goda möjligheter att agera direkt. Vi hjälper dig att hitta rätt bland olika modeller och ger dig tips på hur du sköter om ditt brandskydd på bästa sätt.