Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Storstockholms brandförsvar - en av flera pristagare till 112-priset

Aktuellt
Publicerad 2023-02-14

I fredags mottog Storstockholms brandförsvar tillsammans flera andra aktörer 112-priset för insatsen på passagerarfartyget Stena Scandica i augusti i fjol. Tack vare snabbt agerande och ett effektivt samarbete kunde fartyget räddas utan skador på människor och miljö.

Passagerarfartyget Stena Scandica var på väg till Lettland när branden bröt ut i en lastbil med kylcontainer på bildäck. Branden ledde till att elförsörjningen ombord skadades så allvarligt att fartyget fick blackout och började driva mot norra Gotland och Fårö. Händelsen kunde ha slutat illa, men tack vare snabbt och effektivt samarbete kunde en olycka förhindras.

- Insatsen är ett lysande exempel på god samordning för att rädda liv, egendom och miljö. Att samordna och verka tillsammans på ett systematiskt sätt är A och O i kris – detta har årets pristagare verkligen visat prov på, säger Madeleine Raukas, VD på SOS Alarm. 

Under insatsen flögs räddningspersonal från Storstockholms brandförsvars marina insatsstyrka (MIRG) ut med helikopter till färjan där de luftlandsattes på akterdäck. Därefter bistod de besättningen i räddningsarbetet.

- Vi ronderade fartyget efter branden och hjälpte också till med helikopterevakuering av passagerare. Senare under kvällen uppstod även en sotbrand i fartygets skorsten, vilket kunde hanteras snabbt, säger Kristoffer Wahter som arbetade som insatschef under insatsen.

Motiveringen till 2023-års 112-pris lyder: 112-priset 2023 tilldelas Sjöfartsverket, Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen, Storstockholms brandförsvar, Räddningstjänsten Östra Blekinge och Stena Scandica. Deras insatser i samband med fartygsbranden på Stena Scandica i augusti 2022 visar prov på föredömlig samverkan hos sjöräddningen och besättningen på fartyget.

- Det känns fantastiskt bra, både att vi kunde hjälpa till i räddningsarbetet och att vi nu får ta emot detta pris tillsammans. Att vi kan lösa den här typen av komplexa räddningsinsatser långt ut till sjöss och skapa trygghet för människor, oavsett var de befinner sig, visar tydligt hur starka och flexibla vi är tillsammans när det verkligen behövs, säger Peter Arnevall, förbundsdirektör för Storstockholms brandförsvar.

Björn Westerdahl kommunikationschef

 

Du kanske också vill läsa:

Aktuellt

Storstockholms brandförsvar bistod i räddning av passagerarfartyg

Klockan 12.38 på måndagen skickade passagerarfartyget Stena Scandica ut ett nödanrop om brand ombord på bildäck. Vid 15-tiden anlände Storstockholms brandförsvar med den första helikoptern till färjan där besättningen gavs stöd med räddningsarbetet.

Publicerad: 2022-08-30
Brandmän i rökfyllt utrymme på färja
Aktuellt

Insatsövning på färja ger bättre beredskap

För den som inte är van kan maskinrummet på en färja kännas som en stor och mörk labyrint med dånande motorer, trånga passager och tryckande värme. Att göra en insats och undsätta nödställda i en sådan miljö ställer höga krav på räddningstjänsten. Därför övade Storstockholms brandförsvar tillsammans med rederiets personal.

Publicerad: 2019-09-24
Aktuellt

Storstockholms brandförsvars MIRG-styrka insatsövar på fartyg

I slutet av november genomförde Storstockholms brandförsvars MIRG-styrka insatsövningar tillsammans med Kustbevakningen och Sjöfartsverket. MIRG står för Maritime Incident Response Group. Insatsövningens scenario var att det börjat brinna på fordonsdäck i ett roropassagerarfartyg, brandspridning hade skett till ovanliggande hyttdäck och flera människor blev nödställda.

Publicerad: 2022-12-07
Aktuellt

Samarbete med rederier ger ökad säkerhet till sjöss

Förra veckan besökte MIRG-personal (Maritime Incident Response Group) från Storstockholms brandförsvar fartygen m/s Gabriella och m/s Mariella. Syftet med besöken var att dela kunskap med varandra, vilket bidrar till högre säkerhet och effektivitet vid en eventuell räddningsinsats.

Publicerad: 2018-10-17