Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Brand i flerbostadshus - gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus!

Aktuellt
Publicerad 2024-03-01

Alla som bor i en lägenhet och i en villa måste ha brandvarnare hemma. Den larmar om det skulle börja brinna och varnar dig snabbt för den livsfarliga röken. Här ger brandinspektör Jan Tomtin dig som bor i flerbostadshus några livsviktiga råd.

Gå aldrig ut i ett trapphus som är fyllt med rök. Röken är mycket giftig och redan efter ett par andetag kan du få svårt att andas och bli så yr i huvudet att det kan vara svårt att hitta ut. Stanna istället kvar i din lägenhet och se till att dörren till trapphuset hålls stängd.

Genom att stänga in branden så begränsar man både rökspridning och brandens förlopp.
Jan Tomtin
Jan Tomtin
Brandinspektör

- För att undvika så att röken inte sprider sig ut i trapphuset är det viktigt att alltid stänga dörren till det utrymme där det brinner, på så sätt stänger man in branden och begränsar rökspridning och brandens förlopp, säger brandinspektör Jan Tomtin hos Storstockholms brandförsvar.

Varje lägenhet är en egen brandcell, det betyder att om det brinner hos din granne ska branden inte kunna sprida sig till din lägenhet inom 60 minuter. Om dörren inte håller tätt kan du täta den med våta handdukar.

- Ibland händer det att röken sprider sig ut i trapphuset ändå. Stanna då kvar i din lägenhet. Får du ändå in rök i din lägenhet och trapphuset är blockerat av rök kan du öppna ett fönster för att släppa ut röken eller ta dig ut på balkongen. Kontrollera dock att det är säkert innan du öppnar fönstret eller balkongdörren, säger Jan Tomtin.

Vänta på den plats i lägenheten där räddningstjänsten lättast kan rädda dig, till exempel vid balkongdörren eller vid ett fönster. 

Checklista vid brand

  • Rädda dem som är i livsfara, men utsätt dig inte för onödigt stora risker. 

  • Varna alla som hotas av branden. 

  • Larma räddningstjänsten genom att ringa 112, tveka inte! Även om du lyckats släcka branden själv kan en kontroll av brandplatsen vara nödvändig. Det är bättre med en utryckning för mycket än en för lite. 

  • Släck branden om det är i ett tidigt skede, branden är liten och du bedömer att du klarar att släcka den själv. Använd en pulversläckare och rikta längst ner mot lågorna eller kväv elden med till exempel en matta eller en brandfilt. Möt räddningstjänsten när vi kommer och förklara var det brinner.

Brandskyddsutrustning att ha hemma

Vi rekommenderar att man har en brandvarnare i varje rum där någon sover och en i anslutning till köket. Det bör även finnas en i hallen så att du blir varnad tidigt om det skulle komma in rök från trapphuset i din lägenhet och så att den hörs ut i trapphuset om du själv inte är hemma.

Brandvarnaren ska sitta i taket, inte på väggen eller ligga på en hylla. Kontrollera att dina brandvarnare fungerar en gång om året och varje gång du varit bortrest på semester längre än ett par veckor. Glöm inte att byta batteri när det behövs.

Vi rekommenderar också att man har brandsläckare hemma. Det är bäst med den typ som släcker med hjälp av pulver. Antingen en som väger 6 kilo, eller två som väger 3 kilo. Det är viktigt att brandsläckaren står så att du snabbt kommer åt den. Beroende på hur din lägenhet eller villa ser ut rekommenderas en pulversläckare nära eller i sovrummet och en nära eller i köket. Tänk på att en brandsläckare bara går att använda en enda gång.

En brandfilt kan vara bra om det brinner på spisen eller för att släcka en brand i en soffa eller fåtölj. Den är också bra för att skydda dig själv eller ett barn när ni ska ta er ut.

Se vår film med säkra tips om brandskydd i flerbostadshus

 

Du kanske också vill läsa:

Brandskydd i hemmet

Brandskyddsutrustning att ha hemma

Ett brandförlopp sker ofta snabbt. Investera i en brandvarnare, brandsläckare och brandfilt och du har goda möjligheter att agera direkt. Vi hjälper dig att hitta rätt bland olika modeller och ger dig tips på hur du sköter om ditt brandskydd på bästa sätt.

Brandskydd i hemmet

Brandsäkra lägenheten

Brandvarnare är ett måste för alla som bor i lägenhet. Ha helst en i varje sovrum, liksom en i hallen, så att grannarna hör om du inte är hemma. Läs vår guide om hur du kan förebygga brand i ditt hem. Och vad du gör om olyckan ändå är framme.

Brandskydd i hemmet

När du drabbats av brand

Att drabbas av en brand kan vara ett stort trauma. Att sedan ta tag i efterarbetet, veta vad du bör göra och i vilken ordning kan kännas svårt. Det finns några saker som är bra att tänka på. Här får du några råd på vägen.