Skydda äldre och andra utsatta människor mot brand
I Sverige har vi en nollvision som innebär att ingen ska behöva omkomma eller skadas allvarligt vid brand, trots det omkommer ungefär 80 människor, och över 400 människor skadas allvarligt vid bränder varje år. De flesta av dem i sina egna hem.
Äldre och människor med funktionshinder, missbruk och psykiska ohälsa är överrepresenterade i statistiken.
- Vi lever allt längre idag och det innebär att fler människor bor kvar hemma i sina vanliga bostäder. Kommunerna erbjuder hemtjänst för den personliga omvårdnaden, men det är även viktigt med ett behovsanpassat brandskydd för de boende, och där kan vi inom räddningstjänsten stötta våra medlemskommuner, säger Petronella Norell, avdelningschef för riskhantering hos Storstockholms brandförsvar.
Det är inte så att det brinner oftare hos riskutsatta människor utan snarare att de har svårt att agera om något händer.
- Som räddningstjänst måste vi hela tiden vara uppmärksamma på den föränderliga riskbilden i samhället och göra det vi kan för att förebygga olyckor innan de uppstår. I samband med att de stora barnkullarna från 40-talet nu börjar bli gamla och kommer behöva bo kvar hemma i större utsträckning så är brandsäkerhet för äldre och särskilt riskutsatta ett extra aktuellt ämne, både för oss och för samhället i stort, säger Peter Arnevall, förbundsdirektör för Storstockholms brandförsvar.
Vilka är särskilt riskutsatta vid en brand?
Förenklat kan man säga att det är alla som har svårt att uppfatta eller snabbt sätta sig i säkerhet vid en brand. Det kan bero på flera saker som till exempel:
- Nedsatt hörsel kan innebära svårigheter att höra brandvarnaren.
- Nedsatt syn eller svårigheter att röra sig kan minska förutsättningarna för att snabbt sätta sig i säkerhet.
- Minnessvårigheter kan öka risken för att glömma spisen eller att släcka ljusen.
- Läkemedel, alkohol och andra substanser kan minska förmågan att uppfatta en brand, men även öka risken att brand uppstår.
- Rökning kan vara svårt att hantera på ett säkert sätt om man har problem med rörlighet, är påverkad av läkemedel eller andra substanser.
Hur skyddar vi riskutsatta mot brand?
För de flesta är brandvarnare, brandfilt och en handbrandsläckare ett bra grundskydd, men inte för alla. Ibland kan brandskyddet behöva anpassas efter den boendes behov.
Exempel på behovsanpassade hjälpmedel som ökar brandskyddet:
- Spisvakt som bryter strömmen till spisen om värmen blir för hög.
- Hörselhjälpmedel för att kunna uppfatta brandvarnaren, till exempel med blinkande lampor eller dosa som vibrerar vid larm.
- Brandvarnare som kopplats till trygghetslarm.
- Automatiskt släcksystem i form av portabel sprinkler.
- Svårantändliga textilier eller rökförkläden.
- Anpassning av bostaden för att exempelvis underlätta vid utrymning.
För att kunna sätta in rätt åtgärder i tid är det viktigt att identifiera de som är i behov av ett anpassat brandskydd. Alla äldre och riskutsatta har inte hemtjänst och det är därför viktigt att kommunerna kan hitta dem för att ge dem och ge det stöd de behöver.
Läs också vår guide om hur du kan hjälpa särskilt riskutsatta med ett behovsanpassat brandskydd. Där finns bland annat länkar till filmer, webbutbildning, checklistor och bedömningsstöd som MSB och Socialstyrelsen har tagit fram.
Storstockholms brandförsvar har tagit fram fyra korta informationsfilmer som vänder sig till anhöriga, hemtjänst och annan omsorgspersonal men även till biståndshandläggare och andra som arbetar med äldre och särskilt riskutsatta. Filmerna finns på vår Youtube-kanal och du når dem via länkarna nedan.