Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
Brandskydd på fritiden

Brandsäkra fritidshuset

Det är lika viktigt att ha brandvarnare och brandsläckare i fritidshuset som i ditt vanliga boende. Du behöver också ha en utrymningsplan och en utpekad återsamlingsplats. Räkna med att det kan ta lång tid innan räddningstjänsten når fram. Det innebär att du måste vara förberedd och veta hur du ska agera om olyckan är framme.

Så förebygger du en brand i fritidshuset

Tid är den viktigaste faktorn vid en brand. Varje sekund är betydande och det finns mycket du kan förbereda för att kunna agera snabbt vid en eventuell brand. Kom ihåg att det är lättare att förebygga än att släcka en brand.

Riskinventering

Försök hitta de risker som just du har i fritidshuset. En laptop ska inte ligga i sängen och alstra värme och en sladd som börjar gå sönder ska inte tillfälligt lagas med tejp utan omgående kasseras. Se till att dina elektriska apparater är hela och inte är placerade nära brännbart material.

Kontrollera sladdar, stickproppar, uttag och strömbrytare regelbundet. I fritidshus med gamla elledningar kan det vara bra att be en fackman se över elinstallationen.

Rök inte i sängen eller där du kan somna. Rökning i sängen är den vanligaste orsaken till dödsbränder i Sverige.

Förvara tändstickor och tändare där barn inte kommer åt dem och se till att ha brandvarnare i barnens rum (och övriga sovrum). Ett barn som kommit över tändstickor och råkat tända eld i sitt rum försöker i regel släcka den själv innan barnet vågar säga till någon vuxen.

Dra ur el- och antennsladd till TV:n vid åskväder.

Utrustning att ha hemma

  • Vi rekommenderar brandvarnare i varje rum där någon sover och i köket. Brandvarnare ska sitta i taket, inte på väggen eller ligga på en hylla. Kontrollera dina brandvarnare en gång om året och varje gång du varit borta längre än ett par veckor.
  • Vi rekommenderar att ha 6 kg pulversläckare hemma, men det går även bra med två stycken 3 kg-släckare. Eftersom tiden är en så viktig faktor när det börjar brinna, se till att ha brandsläckaren placerad så att du snabbt kommer åt den. Beroende på planlösning rekommenderas en pulversläckare i anslutning till sovrum och en i anslutning till kök.
  • En brandfilt kan vara bra om det brinner på spisen eller för att släcka en brand i en soffa eller fåtölj. Den kan även användas för att skydda sig själv eller ett barn vid en utrymning.
  • Stege eller rep för utrymning från övervåning i fritidshus.

Köket är en farlig plats

Platsen där flest bränder startar är i köket. Den vanligaste brandorsaken är spisen, exempelvis att någon har somnat ifrån en kastrull på plattan. Om du ska bygga nytt eller renovera, installera en spisvakt eller se till att satsa på en nyare spis som i regel är mindre farlig än äldre modeller. Placera inget brännbart i närheten av spisen och lämna den inte obevakad. Timer är ett bra verktyg att installera till elektriska apparater i köket såsom kaffekokare och brödrost. Om du lagar mat med olja, se till att ha ett lock i beredskap. Och glöm inte att rengöra din köksfläkt med jämna mellanrum.

Släck ljusen

Stearinljus i sig är inte farliga så länge de släcks när du lämnar rummet. Och tänk på att inte placera dem för tätt. Flera ljus som står nära varandra bildar tillsammans en stor mängd värme och vid för dålig cirkulation kan dessa innebära en risk. Ställ aldrig stearinljus nära material som kan brinna och undvik brännbara ljusdekorationer och ljusstakar.

Det är röken som brinner, röken som sprider branden och röken som dödar människor.
Robert Petersen
Robert Petersen
Brandinspektör

Eldstad och element

Har du kamin, kakelugn eller öppen spis behöver du se till att skorstenen är sotad. Det är också viktigt att du läser manualen för din kamin så att du vet hur mycket man kan elda. Tänk på att bara elda torr ved. När du eldar i öppen spis, se till att det inte finns lättantändligt material som papper runt den öppna spisen. Du bör ha ett spisgaller som skydd mot gnistor.

Lämnar du elementen påslagna under vintern när du inte är där, är det viktigt att de inte är övertäckta.

Gör en utrymningsplan

När röken blir tillräckligt varm börjar den brinna och överallt dit röken sprids kan också elden ta sig. Stäng därför dörrar för att förhindra att elden sprider sig till andra rum. Då försvinner syret och röken stannar kvar i rummet.

Varm rök stiger och om det börjar brinna på nedervåningen dröjer det inte länge förrän trappan till övervåningen blir rökfylld. Om huset har flera våningar ska du ha en plan för hur du och övriga boende i huset kan ta sig ut från övervåningen. Det kan vara en stege att fälla ut eller något du tillverkar själv av exempelvis rep, huvudsaken är att det finns en gemensam utrymningsplan och bestämd återsamlingsplats. Du kanske kan hoppa ut genom fönstret på övervåningen vid brand, men hur gör du med tvååringen eller hunden?

Hittar räddningstjänsten fram?

Om ditt fritidshus ligger långt från tättbebyggt område kan det dröja innan räddningstjänsten kommer fram. Du behöver då ha en högre beredskap. Diskutera med grannarna hur ni kan hjälpas åt om något händer.

Skriv gärna ner GPS-koordinaterna, det kan annars vara svårt för räddningstjänsten att hitta. Viktigt också om du bor på en ö och räddningstjänsten kommer med båt.

Om det börjar brinna

  • Rädda dem som är i livsfara, men utsätt dig inte för onödigt stora risker. 

  • Varna alla som hotas av branden. 

  • Larma räddningstjänsten genom att ringa 112, tveka inte! Även om du lyckats släcka branden själv kan en kontroll av brandplatsen vara nödvändig. Det är bättre med en utryckning för mycket än en för lite. 

  • Släck branden om det är i ett tidigt skede, branden är liten och du bedömer att du klarar att släcka den själv. Använd en pulversläckare och rikta längst ner mot lågorna eller kväv elden med till exempel en matta eller en brandfilt. Möt räddningstjänsten när vi kommer och förklara var det brinner.

Du kanske också vill läsa:

Brandskydd i hemmet

Brandskyddsutrustning att ha hemma

Ett brandförlopp sker ofta snabbt. Investera i en brandvarnare, brandsläckare och brandfilt och du har goda möjligheter att agera direkt. Vi hjälper dig att hitta rätt bland olika modeller och ger dig tips på hur du sköter om ditt brandskydd på bästa sätt.

Brandskydd i hemmet

Brandsäkerhet för hemmafixare

Starka bygglampor, otäta gasoltuber och gnistor från svetsen. För hemmafixaren finns en rad brandrisker att ta hänsyn till. Läs vår guide om hur du kan förebygga en brand.

Brandskydd i hemmet

Så fungerar sotning och brandskyddskontroll

En sprakande brasa i den öppna spisen en dag när det är ruggigt väder. Visst låter det mysigt, men se till att elda säkert. Du som har en eldstad i hemmet eller fritidshuset behöver se till att den sotas och kontrolleras med jämna mellanrum. Hur går en sotning till, vem utför jobbet och vilka regler gäller? Vi guidar dig.