Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
Brandskydd i hemmet

Brandsäkerhet för äldre

Äldre är en utsatt grupp när det kommer till bostadsbränder. Allt fler bor kvar hemma högt upp i åldrarna och därför är det extra viktigt att se över brandskyddet. Läs vår guide om hur du kan göra din bostad tryggare och brandsäkrare.

Det brinner inte oftare hos äldre, men däremot drabbas de hårdast. Ny forskning visar att de flesta som dör i bränder är äldre, ofta över 80 år. Många klarar inte av att släcka eller utrymma på egen hand på grund av fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. Andra riskfaktorer är demens, alkohol, rökning och inte minst medicinering där trötthet kan vara en av biverkningarna.

Köket är den plats i våra hem där det oftast börjar brinna. En bortglömd kastrull på spisen eller ett spisvred som satts på av misstag kan i värsta fall leda till en brand. Se därför till att du inte har några brännbara saker på eller i närheten av spisen som till exempel grytlappar, kökshanddukar eller tidningar. Andra vanliga brandorsaker är bortglömda ljus eller en tappad cigarrett eller tändsticka som sätter eld på kläderna, sängen eller fåtöljen. Men det finns enkla lösningar att ta till som ökar brandsäkerheten i ditt hem.

Utrustning att ha hemma

 • Brandvarnare är en nödvändighet och vi rekommenderar att det ska finnas en i varje rum i bostaden. Du bör kunna höra brandvarnaren om dörren är stängd. Om ditt boende består av flera plan eller rum som är stängda rekommenderar vi kommunicerande brandvarnare. Brandvarnaren ska sitta i taket, inte på väggen eller ligga på en hylla. Kontrollera dina brandvarnare en gång om året och varje gång du varit borta från ditt hem längre än ett par veckor. Glöm inte bort att byta batteri vid behov.
 • Vi rekommenderar att du har en 6-kilos pulversläckare hemma, men om du inte orkar lyfta så tungt kan du istället välja flera mindre pulversläckare. Placera brandsläckaren på ett ställe där du lätt når den. Om du har två släckare hemma kan du ha den ena i närheten av sovrummet och den andra i anslutning till köket. Om du har svårt att använda två händer bör du köpa en brandsläckare som är anpassad för personer med funktionsnedsättning.
 • En brandfilt är bra att ha om det brinner på spisen eller för att släcka en brand i en soffa eller fåtölj. Den kan du även använda för att skydda dig själv vid en utrymning.
 • Om du har svårt att själv komma åt att kontrollera brandvarnaren be en släkting, vän eller hemtjänstpersonal att hjälpa dig. Många fastighetsbolag har särskilda kundvärdar. Hör av dig till dem och se om de kan hjälpa till. Om du bor i en bostadsrätt prata med styrelsen. Stockholms stad erbjuder också alla som har fyllt 75 år hjälp med enklare sysslor via sin vaktmästarservice, det gäller även om du har hemtjänst. 
 • Om du har nedsatt hörsel kan brandlarmet kopplas ihop med ett system med ljus- eller vibrationssignaler. Det gör att lamporna börjar blinka om larmet går eller att en liten vibrator, som kan sitta fast på handleden eller ligga under huvudkudden, börjar vibrera.
 • Ett trygghetslarm utrustat med en rökdetektor kontaktar automatiskt larmcentralen när den känner av rök.
 • En spisvakt är bra att ha i köket. Det är en teknisk anordning som övervakar spisen och bryter strömmen om det blir för varmt eller börjar ryka för mycket. Det finns även spisvakter med inbyggd släckanordning som kan släcka en brand innan den hinner sprida sig.
 • En spistimer bryter strömmen efter en viss bestämd tid och ska inte förväxlas med en spisvakt som ger betydligt bättre skydd.
 • En mobil boendesprinkler upptäcker snabbt brandrök med hjälp av elektronisk detektering. Branden slås tillbaka med hjälp av vattendimma och brandspridningen begränsas.
 • Påminnelsesystem av olika slag hjälper dig att komma ihåg olika saker i det dagliga livet som att stänga av spisen eller släcka ljusen.
 • Om du är rökare använd gärna tändskydd för att vara på den säkra sidan. Det kan till exempel bestå av ett rökförkläde och flamsäkra sängkläder, madrasser och kuddar. Självslocknande cigaretter infördes som krav i EU 2011 och meningen är att de ska slockna om ingen röker dem, något som inte alltid sker. Tester har visat att det är långt ifrån säkert att cigarretter som tappas i sängen eller soffan släcks av sig själva.
 • Tända ljus är mysigt men de innebär också stor brandfara. I dag finns det mängder av naturtrogna batteridrivna ljus med fladdrande låga i olika storlekar och färger att välja bland.
 • Använd gärna timer för elektriska apparater av olika slag så att de efter en viss bestämd tid slår av sig själva.

Hör av dig till kommunens biståndshandläggare för att se vilka hjälpmedel du kan få via dem. Du kan också köpa hjälpmedel i hjälpmedelsbutiker och på internet.

Du kanske också vill läsa:

Brandskyddsinformation

Allt om brandvarnare

Eftersom en brand ofta växer fort är det av yttersta vikt att du snabbt varnas om branden och snabbt kan agera. Brandvarnaren ger dig avgörande tid och minskar risken för att branden utvecklar sig till en katastrof.

Brandskydd i hemmet

Brandskyddsutrustning att ha hemma

Ett brandförlopp sker ofta snabbt. Investera i en brandvarnare, brandsläckare och brandfilt och du har goda möjligheter att agera direkt. Vi hjälper dig att hitta rätt bland olika modeller och ger dig tips på hur du sköter om ditt brandskydd på bästa sätt.

Brandskydd i hemmet

Brandskydd för dig med funktionsnedsättning

Om du har en fysisk eller psykisk funktionsnedsättning kan det vara svårt att släcka en brand eller utrymma på egen hand. Läs vår guide om hur du kan göra din bostad tryggare och mer brandsäker.