Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Nyhetsarkiv

Cigarettfimpar är en vanlig orsak till brand på balkongen

Under april månad har Storstockholms brandförsvar ryckt ut på flera bränder som startat på balkongen i flerbostadshus. Röken har spridit sig in i lägenheten och sedan vidare ut i trapphuset. Det är oklart vad som startat just de här bränderna men tidigare statistik visar att rökning och glödande cigarettfimpar är en vanlig orsak.

Eldning avråds - just nu råder brandrisk i Stockholms län

Uppdatering: eldningsavrådan gällde t.o.m morgonen den 22 april.
Just nu råder stor brandrisk i Stockholms län. Vi avråder därför från eldning. Avrådan innebär inte att det är eldningsförbud, men att man bör vara extra försiktig eller helst låta bli att elda utanför fasta grillplatser. All eldning sker på eget ansvar.

Tänk på brandrisken om du ska elda trädgårdsavfall

Trädgårdsavfall ska antingen komposteras på tomten eller tas om hand av kommunen. I vissa fall kan det vara tillåtet att elda trädgårdsavfall på egen tomt men då måste det vara tillåtet i din kommun. Vissa kommuner i Stockholmsområdet tillåter eldning av trädgårdsavfall under några veckor på våren. Läs vår guide för att elda säkert på tomten.

Trädgårdsavfall eldas i tunna

Tips till dig som ska arrangera en brasa

Här ger vi dig som ska arrangera en brasa för allmänheten några tips för ett mer brandsäkert arrangemang. Planera brasan i god tid så att du kan minimera risken för brandspridning. Tänk på att all eldning sker under eget ansvar. Ibland kan det behövas dispens från kommunen för att få elda vedartat avfall och ibland krävs även tillstånd från Polisen.

Valborsmässoeld vid kusten

Veteranfordonsparad genom Stockholm söndagen 25 maj!

Söndagen 25 maj klockan 10.00-11.00 kör ett 20-tal veteranräddningsfordon från Långholmen till Gärdet i Stockholm där fordonen ställs upp och förevisas för allmänheten. Paraden är en del av brandförsvarets 150-årsfirande som genomförs på Gärdet och dit allmänheten är välkommen för en spännande upplevelsedag för hela familjen.

Träffa brandförsvaret på Gärdet söndag 25 maj!

Söndagen 25 maj klockan 11.00-15.00 uppmärksammar vi att brandförsvaret i Stockholm har funnits i 150 år! Det gör vi genom att bjuda in allmänheten och några av våra samverkanspartner till en spännande upplevelsedag för hela familjen på Gärdet i Stockholm. Välkommen!

Nytt avtal för sotning och brandskyddskontroll i Solna och Sundbyberg från 1 april 2025

Från och med den 1 april 2025 införs ett nytt avtal för sotning och brandskyddskontroll i Solna och Sundbyberg. Storstockholms brandförsvar har upphandlat Åke Huss AB som ansvarig sotningsentreprenör för båda kommunerna.

Risken för gräsbränder ökar snabbt i områden där snön har smält

De senaste dagarna har vi blivit larmade till flera gräsbränder i Stockholmsområdet. Så snart snön har smält bort torkar dött gräs från förra året snabbt i solen. Den som är oförsiktig kan lätt orsaka en gräsbrand eftersom fjolårsgräset är lättantändligt och elden sprider sig snabbt.

Storstockholms brandförsvar stöttar Ukraina med 80 moduler för tillfälliga brandstationer

Idag, tisdagen den 4 mars, rullar lastbilarna som transporterar de fem första av totalt 80 moduler till den ukrainska räddningstjänsten i Donetsk. Modulerna kommer att användas för att bygga tillfälliga brandstationer. Efter intensivt arbete har den sista pusselbiten fallit på plats, vilket gjort det möjligt för Storstockholms brandförsvar att leverera de tillfälliga brandstationerna.

Test av signalen för VMA

Måndagen den 3 mars 2025 klockan 15.00 är det dags för kvartalsprov av signalen för VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Signalen kallas ofta Hesa Fredrik och testas fyra gånger per år.

Regler för att få köpa och använda vissa typer av fyrverkerier

För att få köpa och använda fyrverkerier måste man ha fyllt 18 år. För vissa typer av fyrverkerier finns det dessutom särskilda regler. Ett sådant exempel är raketer med styrpinne där man både behöver tillstånd för hantering av explosiv vara, och en särskild utbildning för att få köpa och använda.

Samtal om räddningstjänst i krigsförhållanden när SSBF hade besök av den ukrainska räddningstjänsten

Inför den stundande julen arbetar räddningstjänsten i Ukraina på högvarv med att gräva fram skadade, evakuera gamla och köra barn till sjukhus. Krigets dystra verklighet, och räddningstjänstens roll i det civila försvaret, var något som Storstockholms brandförsvar och Ukrainas statliga räddningstjänst talade om under ett tredagarsbesök i Stockholm i veckan.

Säker försäljning av fyrverkerier

På många platser närmar sig nu försäljningsstart av fyrverkerier för att fira in det nya året 2025. Storstockholms brandförsvar (SSBF) vill därför uppmärksamma alla verksamheter på hur försäljning och förvaring av fyrverkerier ska ske på ett säkert sätt.

Årets julklappstips med rim från SSBF

Årets julklappstips från SSBF handlar traditionsenligt om säkerhet i hemmet. I nyheten hittar du tips på julrim att använda till julklapparna brandvarnare, brandsläckare och brandfilt. I år också med en extra julklapp i form av ett serviceavtal för att hjälpa någon i din närhet att testa brandvarnaren.

Civilplikt inom kommunal räddningstjänst

För att öka Sveriges möjlighet att planera och förstärka personalförsörjningen inom totalförsvaret har civilplikten aktiverats inom räddningstjänsten. Du som har genomgått relevant utbildning vid Statens räddningsverk eller MSB och har kompetens för räddningstjänstuppgifter kommer att sökas ut och kontaktas via brev för genomgång av så kallad annan utredning.

En grupp med rökdykare

Test av signalen för VMA

Måndagen den 2 december klockan 15.00 är det dags för kvartalsprov av signalen för VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Signalen kallas ofta Hesa Fredrik och testas fyra gånger per år.

Skydda äldre och andra utsatta människor mot brand

I Sverige har vi en nollvision som innebär att ingen ska behöva omkomma eller skadas allvarligt vid brand, trots det omkommer ungefär 80 människor, och över 400 människor skadas allvarligt vid bränder varje år. De flesta av dem i sina egna hem.

Testa brandvarnaren - En fungerande brandvarnare räddar liv!

Det gäller att upptäcka en brand tidigt eftersom det är när branden fortfarande är liten som du har störst chans att släcka den själv. Se till att du har en fungerande brandvarnare. På så sätt kan du köpa dig avgörande tid och har möjlighet att rädda både liv och hem. Kom ihåg att testa brandvarnaren ofta och alltid på brandvarnardagen den 1 december.

Se till att du syns i mörkret - använd reflex

Risken att bli påkörd av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Använder du en reflex så syns du på längre avstånd och mycket tydligare. Då har bilisterna större chans att upptäcka dig.

Vägledning: Utrymning med hjälp av räddningstjänsten

Vid ny- eller ombyggnationer av fastigheter får Storstockholms brandförsvar ofta frågor gällande räddningsvägar, grindar till innergårdar och hur det fungerar vid utrymning med hjälp av räddningstjänstens stegar. För att svara på detta och mycket mer har vi tagit fram en vägledning.

Vägledning: Ett gemensamt ansvar för att sotningsverksamheten ska fungera

I syfte att förebygga och undvika bränder och olyckor i småhus orsakad av bristfällig sotning har Storstockholms brandförsvar tagit fram en vägledning som beskriver hur sotningsverksamheten inom våra medlemskommuner är organiserad och vilka parter som delar på ansvaret.

Hemberedskap ökar förvaring av brandfarliga varor i hemmen

Oro i omvärlden gör att många människor förbereder sig för en eventuell kris i samhället. Matlagning och värme i bostaden kan snabbt bli ett problem om elen försvinner. Det är bra att se över sin hemberedskap och att göra en plan så att man klarar av upp till en vecka utan samhällets hjälp. Har du tänkt på hur stor mängd brandfarliga varor du förvarar hemma? Tänk på brandsäkerheten!

Fotogenlampa lyser på fönsterbräda

Båt, husvagn eller stuga - så minskar du brandrisken inför vintern

Nu är det höst och tiden är inne för många att förbereda sommarens nöjen inför vintern. Fritidsbåten tas upp för vinterförvaring, husvagnen ställs på tomten eller kanske på en vintercamping och sommarstugan städas och töms. Det kan vara värdefullt att titta på det förebyggande brandskyddet när något inte används och kanske står obevakat en längre tid. Här ger vi några råd som kan vara bra att tänka på.

Röd stuga på hösten

Båt, husvagn eller stuga - så minskar du brandrisken inför vintern

Nu är det höst och tiden är inne för många att förbereda sommarens nöjen inför vintern. Fritidsbåten tas upp för vinterförvaring, husvagnen ställs på tomten eller kanske på en vintercamping och sommarstugan städas och töms. Det kan vara värdefullt att titta på det förebyggande brandskyddet när något inte används och kanske står obevakat en längre tid. Här ger vi några råd som kan vara bra att tänka på.

Röd stuga på hösten

Dags att ansöka om tillstånd för handel av fyrverkerier

Om du har för avsikt att sälja eller hantera fyrverkerier inför årsskiftet och nyårsfirande är det nu dags att skicka in din ansökan för att vi ska kunna handlägga denna i tid. Här kan du läsa mer om hur du ansöker och hur tillståndsprocessen går till.

Fyrverkerier över Stockholms innerstad

Test av signalen för VMA

Måndagen den 2 september klockan 15.00 är det dags för kvartalsprov av signalen för VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Signalen kallas ofta Hesa Fredrik och testas fyra gånger per år.

Nytt vägledningsdokument: Komplexa infrastukturanläggningar

Storstockholmsområdet är en expansiv region med flera komplexa infrastrukturprojekt som pågår eller planeras. Storstockholms brandförsvar har därför tagit fram en ny vägledning för att tydliggöra för externa parter vilka förutsättningar vi som räddningstjänst behöver för att kunna göra en insats.

Test av signalen för VMA

Måndagen den 3 juni klockan 15.00 är det dags för kvartalsprov av signalen för VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Signalen kallas ofta Hesa Fredrik och testas fyra gånger per år.

Indraget tillstånd för sprängbolag – rätt beslut enligt förvaltningsrätten

I december förra året återkallade Storstockholms brandförsvar tillståndet att inneha sprängmedel för Uppländska Bergsborrnings AB. Anledningen var att bolaget inte uppfyllde de aktsamhetskrav som ställs på verksamheter som hanterar sprängmedel. Bolaget överklagade beslutet, först till länsstyrelsen och sedan till förvaltningsrätten, som båda avslog överklagandet.

Flytvästen är livsviktig till sjöss

Den 21 maj är det flytvästens dag - en internationell kampanj för att öka tryggheten och säkerheten till sjöss. En flytväst naturligt och viktigt som att använda säkerhetsbälte i bilen. Det är inte bara i fritidsbåtar som flytvästen ska sitta på utan även vid fiske från stränder och klippor ger flytvästen en extra trygghet.

Barn med flytväst på en klippa

Kom ihåg att brandsäkra din balkong!

Många inreder balkongen med utemöbler, dynor och kuddar för att kunna utnyttja den som ett extrarum under den varma årstiden. Kanske har du trätrall, infravärme och en grill på balkongen? Då är det viktigt att du tänker på brandsäkerheten även där. Här ger vi några tips för en mer brandsäker balkong.

Balkonger i grönt och blått på flerfamiljshus

Snart kan Storstockholms brandförsvar häva överdoser med nässpray

Läkemedlet Naloxon har länge använts inom ambulanssjukvården som motgift vid överdoser orsakade av opioider som morfin och heroin. Nu möjliggör Region Stockholm för länets räddningstjänster att utbilda sin personal och ge läkemedlet.

Träffa Storstockholms brandförsvar på Järvaveckan 29-30 maj!

Vill du lära dig att förebygga bränder och olyckor, eller kanske prova att släcka en brand i virtual reality (VR)? I så fall måste du besöka vårt tält på Järvaveckan där vi kommer att medverka med brandinstruktörer, brandmän och brandinspektörer 29-30 maj.

Så ska ditt trädgårdsavfall hanteras

Trädgårdsavfall ska sorteras ut från annat avfall. Det kan antingen komposteras på den egna tomten, lämnas till en återvinningscentral eller samlas in av kommunen. I vissa undantagsfall kan det vara tillåtet att bränna trädgårdsavfall på egen tomt men då måste det vara tillåtet i din kommun.

Krigsledningsövning bygger förutsättningar att rädda liv i händelse av krig

5 mars genomfördes STADSÖ24 – den första krigsledningsövningen i Stockholms stad på årtionden. 30 förvaltningar och bolag, däribland Storstockholms brandförsvar, övade tillsammans för att utveckla stadens förmåga att hantera en situation med krigsfara eller krig.

Drömmer du om att bli brandman? Sök utbildningen Skydd mot olyckor!

Utbildningen Skydd mot olyckor är vägen till ditt nya yrke som brandman inom kommunal räddningstjänst. Just nu och fram till den 15 april kan du anmäla dig till utbildningen som startar höstterminen 2024.

Tips till dig som ska arrangera en brasa vid valborg!

Här ger vi dig som ska arrangera en brasa för allmänheten några tips för ett mer brandsäkert arrangemang. Planera brasan i god tid så att du kan minimera risken för brandspridning. Tänk på att all eldning sker under eget ansvar. Ibland kan det behövas dispens från kommunen för att få elda vedartat avfall och ibland krävs även tillstånd från Polisen.

Valborsmässoeld vid kusten

Smältande isar innebär fara

Det varma vårvädret gör att isarna på sjöar och vattendrag blir svaga och förrädiska att befinna sig på och att risken för drunkningar ökar. Låt därför bli att ge dig ut på osäkra isar, och om du ändå måste - säkerställ då att du har den kunskap och utrustning som krävs.

Test av VMA-signalen

Fyra gånger per år kontrolleras det att signalen viktigt meddelande till allmänheten (VMA), även kallad Hesa Fredrik, fungerar. Måndagen den 4 mars klockan 15.00 är det dags att testa signalen för första gånen i år.

Brand i flerbostadshus - gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus!

Alla måste ha brandvarnare hemma, den larmar om det skulle börja brinna och varnar dig snabbt för den livsfarliga röken. Här ger brandinspektör Jan Tomtin dig som bor i flerbostadshus några livsviktiga råd.

Tjänst för att synliggöra flygningar med drönare införs

Storstockholms brandförsvar använder drönare vid många typer av räddningsinsatser bland annat för att överblicka en skadeplats. För att synliggöra flygningarna för allmänheten, media och helikoptrar från andra blåljusmyndigheter samt flygplan vid flygplatser använder vi från och med den 19 februari 2024 tjänsten Dronerequest.

Storstockholms brandförsvar prisas vid 112-galan

På årets 112-gala den 9 februari 2024 mottog Storstockholms brandförsvar tillsammans med flera andra aktörer det hedervärda 112-priset för räddningsaktionen i samband med den tragiska olyckan i berg- och dalbanan på Gröna Lund i juni 2023.

Renovering av Kungsholmens brandstation

Stockholms stad planerar att renovera och bygga om Kungsholmens brandstation till en mer säker och tillgänglig byggnad anpassad för en modern och effektiv räddningstjänst. Under renoveringen evakueras brandmännen till en tillfällig plats vid S:t Görans sjukhus.

Elda rätt och minska risken för soteld

Låga utomhustemperaturer gör att många eldar i braskaminen eller den öppna spisen för att det ska hålla sig varmt och skönt inomhus. Men det är viktigt att du eldar rätt. Många av de eldstäder som finns i våra bostäder idag är inte avsedda för uppvärmning av ett helt hus utan bara för det rum där eldstaden finns.

Säker försäljning av fyrverkerier

På många platser närmar sig nu försäljningsstart av fyrverkerier för att fira in det nya året 2024. Storstockholms brandförsvar (SSBF) vill därför uppmärksamma alla verksamheter på hur försäljning och förvaring av fyrverkerier ska ske på ett säkert sätt.

VMA-signalen uteblev 4 december - trasig nyckelbrytare orsaken

UPPDATERAT 5/12: Kvartalsprovet den 4 december av systemet för utomhusvarning (Hesa Fredrik) gick inte som det var tänkt. Signalen för "viktigt meddelande" och den efterföljande signalen för "faran över" uteblev. MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har efter felsökning kunnat konstatera att det var en trasig nyckelbrytare som var orsaken .

Test av VMA-signal den 4 december

Fyra gånger per år kontrolleras det att signalen viktigt meddelande till allmänheten (VMA), även kallad Hesa Fredrik, fungerar. Måndagen den 4 december klockan 15.00 är det åter dags att testa signalen.

Testa brandvarnaren - En fungerande brandvarnare räddar liv!

Det är när branden fortfarande är liten som du har störst chans att själv släcka den men det gäller att upptäcka branden tidigt. Se till att du har en fungerande brandvarnare. På så sätt kan du köpa dig avgörande tid och har möjlighet att rädda både liv och hem. Kom ihåg att testa brandvarnaren ofta och alltid på brandvarnardagen den 1 december.

Vinterförvara fritidsbåten brandsäkert

Nu är hösten här och båtsäsongen är över. De allra flesta fritidsbåtar tas upp ur vattnet inför vintern och ställs på bockar och täcks över. Under vintern står de sedan till synes bortglömda och övergivna tills det börjar bli dags att förbereda sjösättning. Vad är viktigt att tänka på ur brandskyddsperspektiv när båtarna står på land?

Se till att du syns i mörkret - använd reflex

Risken att bli påkörd av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Använder du en reflex så syns du på längre avstånd och mycket tydligare. Då har bilisterna större chans att upptäcka dig.

Hög tid att ansöka om tillstånd för handel av fyrverkerier

Nu börjar det närma sig slutet av året och för dig som har för avsikt att sälja eller hantera fyrverkerier är det hög tid att skicka in din ansökan för att vi ska kunna handlägga denna i tid. Här kan du läsa mer om hur du ansöker och hur tillståndsprocessen går till.

Fyrverkerier över Stockholms innerstad

Förslag till nya byggregler sätter brandsäkerheten i samhället på spel

DEBATT: Boverket har nyligen presenterat förslag till nya byggregler som påverkar brandsäkerheten i våra framtida bostäder. Dessa förslag får, om de verkställs, djupgående negativa konsekvenser för de boendes trygghet och säkerhet. Som två av Sveriges största räddningstjänster ser Storstockholms brandförsvar och Räddningstjänsten Storgöteborg med oro på dessa förändringar, och vi anser att Boverket har underskattat både risker och kostnader.

Utbildning i skydd mot olyckor - för dig som vill bli brandman!

Utbildningen Skydd mot olyckor är vägen till ditt nya yrke som brandman inom kommunal räddningstjänst. Just nu och fram till den 16 oktober 2023 kan du ansöka till utbildningen som startar vårterminen 2024.

Tänk på brandrisken om du ska elda trädgårdsavfall

Flera kommuner i Stockholmsområdet tillåter eldning av trädgårdsavfall under några veckor på hösten. Under eldningsveckorna är det tillåtet att elda mindre mängder kvistar, löv och grenar. Tänk på att all eldning sker under eget ansvar och kontrollera vilka regler som gäller i din kommun. Läs vår guide för att elda säkert på tomten.

Trädgårdsavfall eldas i tunna

Test av VMA-signal den 4 september

Fyra gånger per år kontrolleras det att signalen viktigt meddelande till allmänheten (VMA), även kallad Hesa Fredrik, fungerar. Måndagen den 4 september klockan 15.00 är det åter dags att testa signalen.

Räddningstjänstens avrådan från att elda hävs

Med anledning av sjunkande temperaturer och den senaste tidens nederbörd avråder inte räddningstjänsten längre från att elda. Avrådan från eldning hävs i hela Stockholms län från den 1 augusti klockan 12.00. Om du planerar att grilla tänk då på brandsäkerheten. Läs våra rekommendationer vid grillning här.

Flaggan i topp för att fira mångfalden

Stockholm Pride 25-årsjubilerar med temat "Fira mångfalden". Storstockholms brandförsvar kommer även i år att att delta i den stora Prideparaden och under hela veckan hissar vi regnbågsflaggan i topp på alla brandstationer.

Eldningsförbudet hävt men avrådan kvarstår

Länsstyrelsen har beslutat att upphäva eldningsförbudet i Stockholms län. Förbudet upphör att gälla från och med klockan 12.00 den 7 juli 2023. Räddningstjänsten avråder fortsatt från eldning. Om du bestämmer dig för att elda ska det ske på ett säkert sätt och under stor försiktighet. All eldning sker på eget ansvar.

Skärpt eldningsförbud övergår i eldningsförbud

Tisdagen 4 juli klockan 12.00 övergår det skärpta eldningsförbudet i "vanligt" eldningsförbud inom Storstockholms brandförsvars samtliga medlemskommuner. Anledningen till att nivån på förbudet sänks ett steg är att marken har blötts upp på ytan av de senaste dagarnas regn, och att brandrisken har dämpats tillfälligt. Förändringen innebär att det nu åter är tillåtet att grilla utanför sammanhållen bebyggelse - men endast på fast iordningställda grillplatser.

Skylt med eldningsförbud

Cigaretter i blomkrukor – vanlig orsak till balkongbränder

Under maj månad såg Storstockholms brandförsvar en ökning av balkongbränder orsakade av torr blomjord som antänts av cigarettfimpar. Vi uppmanar därför rökare att vara extra försiktiga och släcka cigaretter ordentligt, till exempel i en burk med vatten. Fimpa inte i torra blomlådor eller blomkrukor som lätt kan börja brinna.

Cigarettfimpar i blomkruka.

Skärpt eldningsförbud med anledning av långvarig värme och torka

Från och med klockan 14.00 den 12 juni 2023 råder det skärpt eldningsförbud i hela Stockholms län. Förbudet som fattats av Länsstyrelsen gäller tillsvidare. Det skärpta eldningsförbudet innebär att det nu inte är tillåtet att grilla med fast bränsle vid allmänna grillplatser utanför sammanhållen bebyggelse. Det skärpta eldningsförbudet införs med anledning av långvarig värme och torka, vilket lett till extremt hög brandrisk i skog och mark.

Brandsäkerhet på balkongen

Många inreder balkongen med utemöbler, dynor och kuddar för att kunna utnyttja den som ett extrarum under den varma årstiden. Kanske har du trätrall, infravärme och en grill på balkongen? Då är det viktigt att du tänker på brandsäkerheten även där. Här ger vi några tips för en mer brandsäker balkong.

Balkonger i grönt och blått på flerfamiljshus

Världens äldsta aktiva brandstation uppmärksammas med öppet hus

Katarina brandstation, som öppnade år 1876, har utnämnts till världens äldsta kontinuerligt bemannade brandstation av Guinness rekordbok. Lördagen 10 juni klockan 13.00-16.00 uppmärksammas rekordet med öppet hus för barn och vuxna på stationen.

Nätverksträff Kvinnor inom räddningstjänsten 11-12 oktober

I år står Storstockholms brandförsvar som värd för Kvinnor inom räddningstjänstens årliga nätverksträff. Välkommen att delta den 11–12 oktober i Stockholm. Läs mer och anmäl dig här!

Längre handläggningstid vid utlämnanden

Storstockholms brandförsvar är just nu mitt uppe i övergången mellan två verksamhetssystem vilket påverkar handläggningstiden vid utlämnande av vissa handlingstyper som till exempel händelserapporter.

Elda trädgårdsavfall på egen tomt

Dags att göra vårfint i trädgården men får jag elda mitt trädgårdsavfall? Trädgårdsavfall i mindre mängder kan vara tillåtet att elda på egen tomt. Men du får inte elda när du vill och inte heller vad du vill. Tänk på att det torra fjolårsgräset brinner lätt så se till att du eldar utan risk för brandspridning. Informera dig om vilka regler som gäller i din kommun.

Trädgårdsavfall eldas i tunna

Brandsäkerhet vid sjösättning

Våren är här på allvar och många båtentusiaster är ivriga på att sjösätta fritidsbåten. Under vintern har båten kanske stått övergiven men i samband med sjösättningen är det hög tid att kontrollera brandsäkerheten ombord. Detta ska du tänka på för att få en brandsäker båtsommar.

Fira valborg tryggt och brandsäkert

Äntligen dags att fira in den efterlängtade våren! På många platser i Stockholmsområdet sker det traditionella valborgsfiranden med brasor och körsång. Här ger vi lite tips för dig som ska arrangera en brasa så att det blir ett brandsäkert och tryggt firande.

Valborsmässoeld vid kusten

Trygg och brandsäker förskola

Förskolan ska vara en trygg och brandsäker miljö för barn och personal. Under 2023 har Storstockholms brandförsvar särskilt fokus på brandskyddet i förskolor. Detta gör vi genom tillsyn, information och rådgivning. Vi har spelat in en informationsfilm och satt ihop ett arbetsmaterial. Läs vår guide och titta på filmen för en trygg och brandsäker förskola.

Elda trädgårdsavfall säkert

Flera kommuner i Stockholmsområdet tillåter eldning av trädgårdsavfall under några veckor på hösten. Under eldningsveckorna är det tillåtet att elda mindre mängder kvistar, löv och grenar. Tänk på att all eldning sker under eget ansvar och kontrollera vilka regler som gäller i din kommun. Läs vår guide för säker eldning på tomten.

Trädgårdsavfall eldas i tunna

Tänk på brandsäkerheten alla tider på dygnet

Med rekordhöga elpriser och en kall och mörk årstid i annalkande är det många som gör allt för att sänka elförbrukningen och samtidigt minska sina elkostnader. Många elkunder byter till timpris och lägger om sina levnadsvanor så att de använder hushållsmaskiner med hög energiförbrukning nattetid när elen är billigare istället för på dagen.

Tänk på brandsäkerheten ombord på fritidsbåten

Det mest vanliga riskområdet för brand i fritidsbåt är bränslehanteringen till gasol- och spritkök men även hanteringen av bränsle för båtens drift. Praxis bland försäkringsbolagen är att kräva minst en tvåkilos pulversläckare på båtar under tio meter. Här ger vi några råd för att öka brandsäkerheten ombord.

Eldning avråds i Stockholms län

Med anledning av stigande temperaturer under midsommarhelgen så avråder räddningstjänsten från att elda. Eldningsavrådan gäller hela länet från och med torsdag den 23 juni 2022 klockan 12.00 och tillsvidare. Avrådan innebär inte att det är eldningsförbud, men att man bör vara extra försiktig och helst avstå från att elda.

Ladda dina elfordon säkert

Uppladdningsbara litiumjonbatterier finns i fler och fler produkter i våra hem. Det kan röra sig om allt från mobiltelefoner och datorer till sladdlösa verktyg och leksaker. Elcyklar och elsparkcyklar blir allt vanligare. Tänk efter hur och vad du laddar dina uppladdningsbara produkter. Här ger vi dig några säkra tips.

Elcykel

Dags för sjösättning - minska risken för brand

Våren är här på allvar och båtentusiasterna är ivriga på att sjösätta fritidsbåten. Under vintern har båten kanske stått övergiven men i samband med sjösättningen är det hög tid att kontrollera brandsäkerheten ombord. Detta ska du tänka på för att få en brandsäker båtsommar.

Grilla säkert och kontrollera grillen

Grillsäsongen är här igen. Innan du börjar använda din gasolgrill rekommenderar vi att du kontrollera att slangarna är hela, de kan ha torkat under vintern. Förvara aldrig gasolflaskan i skåpet under grillen när du grillar, det blir varmt vilket i sin tur kan orsaka läckage/brott i slangarna. Om du grillar på balkongen, använd elektrisk grill. Läs våra säkra tips om säker grillning.

Grillning pågår

Brandsäkra din balkong

Ett frukostställe utomhus i solen , en oas för odling mitt i stan eller en plats att varva ner. En balkong kan fylla många funktioner beroende på hur den är inredd och vad man har för intressen. Men har du tänkt på att det kan börja brinna på din balkong? Här ger vi några tips för en mer brandsäker balkong.

Balkonger i grönt och blått på flerfamiljshus

Fira valborg tryggt och säkert

Äntligen dags att fira in våren! I år är det återigen dags för traditionellt firande på många platser i Stockholmsområdet. Här ger vi dig lite tips för dig som ska arrangera en brasa så att det blir ett säkert och tryggt firande.

Valborsmässoeld vid kusten

Elda trädgårdsavfall säkert

Dags att göra vårfint i trädgården men får jag elda trädgårdsavfall? Trädgårdsavfall i mindre mängder kan vara tillåtet att elda på egen tomt. Men du får inte elda när du vill och inte heller vad du vill. Tänk också på att det torra fjolårsgräset brinner lätt så se till att du eldar utan risk för brandspridning. Informera dig om vilka regler som gäller i din kommun.

Trädgårdsavfall eldas i tunna

Testa brandvarnaren

Det är när branden fortfarande är liten som du har störst chans att själv släcka den. Investera i en brandvarnare, brandsläckare och gärna även en brandfilt och lär dig hur de ska användas. På så sätt kan du köpa dig avgörande tid och har möjlighet att rädda både liv och hem. Kom ihåg att testa brandvarnaren ofta och alltid på brandvarnardagen den 1 december.

Elda trädgårdsavfall säkert

Flera kommuner i Stockholmsområdet tillåter eldning av trädgårdsavfall under några veckor på hösten. Under eldningsveckorna är det tillåtet att elda mindre mängder kvistar, löv och grenar. Tänk på att all eldning sker under eget ansvar och kontrollera vilka regler som gäller i din kommun. Läs vår guide för säker eldning på tomten.

Trädgårdsavfall eldas i tunna

Eldningsförbud

Länsstyrelsen har beslutat om eldningsförbud i Stockholms län. Eldningsförbudet innebär att det är förbjudet att elda, grilla och bränna fasta bränslen i naturen. Det är dock fortfarande tillåtet att grilla på egen tomt och på fasta grillplatser. Förbudet omfattar hela Stockholms län från och med klockan 08.00 den 30 juli 2021 och gäller tillsvidare.

Skylt med eldningsförbud

Lagförändring innebär skärpt kontroll över explosiva varor

Från och med den 1 augusti 2021 gäller nya ändringar i lagen om brandfarliga och explosiva varor. Syftet med ändringarna är att försvåra och begränsa illegal hantering av explosiva varor. Verksamheter som hanterar explosiva varor berörs av förändringarna. Ändringarna i lagen kommer att innebära omfattande förändringar av rutiner vid tillståndsprövning både för verksamheter och myndigheter.

Grilla säkert

Många bränder kan förebyggas om du lär dig att grilla säkert. En felaktigt placerad grill kan orsaka bränder och inte minst brännskador. Om det torrt i naturen kan en enda gnista orsaka en gräsbrand med förödande konsekvenser. Läs våra rekommendationer vid grillning här.

Grillning pågår

Ny EU-förordning om drönare bidrar till säkrare räddningsinsatser

Sedan den 1 januari 2021 gäller en ny EU-förordning som innebär att du som privatperson inte får flyga drönare i närheten av räddningsinsatser. Därför måste du som flyger drönare hålla minst 500 meters avstånd till pågående räddningsinsatser i Storstockholm.

Drönare flyger framför brinnande byggnad

Brandsäkerheten är viktig på land och i vattnet

Den första artikeln av två som handlar om fritidsbåtar och brandsäkerhet. Här belyser vi riskerna när båten står på land under vinterförvaringen. Snart är det dags för sjösättning så i nästa artikel belyser vi brandrisker och förebyggande av brand på fritidsbåt efter sjösättningen.

Elda försiktigt om du eldar trädgårdsavfall

Äntligen gör sig våren påmind och många vårstädar sin trädgård. Trädgårdsavfall i mindre mängder kan vara tillåtet att elda på egen tomt. Men du får inte elda när du vill och inte heller vad du vill. Tänk också på att det torra fjolårsgräset brinner lätt så se till att du eldar utan risk för brandspridning. Läs om vilka regler som gäller i din kommun innan du bestämmer dig för att elda.

Trädgårdsavfall eldas i tunna

Eldningsveckor i flera medlemskommuner

Flera kommuner i Stockholmsområdet tillåter eldning av trädgårdsavfall under några veckor på hösten. Under eldningsveckorna är det tillåtet att elda mindre mängder kvistar, löv och grenar. Tänk på att all eldning sker under eget ansvar och kontrollera vilka regler som gäller i din kommun. Läs vår guide för säker eldning på tomten.

Elda försiktigt när du bränner trädgårdsavfall

Eldningsförbud upphör 31 augusti klockan 12.00. Det betyder att det återigen är tillåtet att elda och grilla i naturen. Kanske har du funderingar på om det är tillåtet att elda kvistar och löv på din egen tomt där du bor? Inom våra medlemskommuner råder olika regler för när det är tillåtet att elda trädgårdsavfall. Läs vår guide om hur du eldar säkert.

Trädgårdsavfall eldas i tunna

Respektera röda kryss – det kan rädda liv

När en olycka inträffar behöver blåljusfordon komma fram fort för att rädda liv. Försöket med ”tillfällig räddningsgata” i Stockholm, en metod där blåljusfordon får fri lejd med hjälp av signalskyltar över körfälten, övergår nu till att bli permanent.

Noggrann kontroll av verksamheter som hanterar sprängämnen

Att hantera sprängämnen är förenat med ett stort ansvar och krav på säkerhet. Därför genomför Storstockholms brandförsvar enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE) noggranna kontroller där man säkerställer att verksamheter som söker tillstånd för sprängämnen har rätt förutsättningar för en säker hantering och förvaring.

Testa brandvarnaren

Det är när branden fortfarande är liten som du har störst chans att själv släcka den. Investera i en brandvarnare, brandsläckare och gärna även en brandfilt och lär dig hur de ska användas. På så sätt kan du köpa dig avgörande tid och har möjlighet att rädda både liv och hem.

Kom ihåg att släcka ljusen

Under december månad ökar antalet bostadsbränder orsakade av levande ljus. Släck alla levande ljus när du lämnar ett rum utan uppsikt. Kom ihåg att testa brandvarnaren!

"Hesa Fredrik" testas idag

Utomhussignalen viktigt meddelande till allmänheten, VMA eller Hesa Fredrik, testas fyra gånger per år. Idag klockan 15.00 är det dags för årets sista test. Vet du vad du ska göra när signalen ljuder?

Eldning av trädgårdsavfall

Brandförsvaren i Stockholms län har beslutat att ändra eldningsrekommendationen till eldning tillåten från och med den 21 september 2019. Brandriskprognoser visar sedan en tid låga brandriskvärden i länet. Observera att kommuner kan ha särskilda regler för hur och när man får elda. Läs mer om eldning av trädgårdsavfall.

Trädgårdsavfall eldas i tunna

Funkar brandvarnaren i ditt fritidshus?

Det börjar bli varmt ute nu, både i luften och i vattnet och allt fler besöker sina fritidshus där batteriet i brandvarnaren kan ha tagit slut utan att någon har märkt det. Har du koll på säkerheten i ditt fritidshus så att du och din familj kan sova tryggt på natten?

Så firar du säkert

Jul, nyår och andra högtider innebär tid för festligheter med nära och kära. Mat och dryck, fyrverkerier, levande ljus, skratt och pynt. De flesta bränder startar i köket. En av de vanligaste orsakerna till brand i kök är torrkokning. Var därför noga med att stänga av spisplattan och håll alltid uppsikt över spisen när du lagar mat. Läs mer om vad du ska tänka på gällande säkert firande.

Idag testas "Hesa Fredrik"

Utomhussignalen viktigt meddelande till allmänheten, VMA eller Hesa Fredrik, testas fyra gånger per år. Idag klockan 15.00 är det dags för årets sista test. Vet du vad du ska göra när signalen ljuder?

Brandskyddsutrustning att ha hemma

Det är när branden fortfarande är liten som du har störst chans att själv släcka den. Investera i en brandvarnare, brandsläckare och gärna även en brandfilt och lär dig hur de ska användas. På så sätt kan du köpa dig avgörande tid och har möjlighet att rädda både liv och hem.

Elda försiktigt när du eldar trädgårdsavfall

Snart är det dags att höststäda trädgården. Kanske har du funderingar på om det är tillåtet att elda kvistar och löv på din egen tomt där du bor? Inom våra medlemskommuner råder olika regler för när det är tillåtet att elda trädgårdsavfall. Läs vår guide om hur du eldar säkert.

Visa fler (11)